Dr. Sandu Ionuț - Aria de expertiză

Aria de expertiză

Ablația nodulilor tiroidieni prin radiofrecvență
Ablația nodulilor tiroidieni prin radiofrecvență

Ablația nodulilor tiroidieni prin radiofrecvență este o procedură minim invazivă, modernă, cu riscuri foarte mici și care include o serie de beneficii importante pentru pacient. Afla din materialul de mai jos răspunsul la cele mai dese întrebări din partea pacienților. Fiecare pacient are particularitățile lui, iar pentru a stabili necesitatea acestei proceduri, este necesar un consult.

Te poți programa pentru un consult la numărul de telefon: 0723 580 218.

Ce reprezintă ablația prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni?

Ablația prin radiofrecvență (RFA) este cea mai modernă tehnică de tratament a nodulilor tiroidieni, minim invazivă, non-chirurgicală.

Principalul scop al procedurii este micșorarea nodulilor. Acest lucru este posibil datorită undelor de radiofrecvență emise de aparat, care generează un câmp termic intens, ce întrerupe vascularizarea nodulilor.

Când se recomandă ablația prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni?

O echipa multidisciplinară formată din medicul endocrinolog și medicul chirurg este cea care stabilește, in urma unui consult si a unor analize detaliate, necesitatea acestei proceduri, ca alternativa la operația chirurgicala de îndepărtare a nodulului tiroidian.

Ablația prin radiofrecvență se recomandă doar în cazul nodulilor tiroidieni benigni, a căror natură este stabilită în urma efectuării unei puncții-biopsii cu ac fin . Nodulul trebuie sa aibă aspect solid, sau parțial solid.

Semnele clinice care dau indicația de ablație prin radiofrecvență sunt cele de natură estetică (nodul mare, vizibil inestetic) și clinică (dificultate în respirație, voce răgușită, dificultate la înghițire).

Care sunt avantajele procedurii?

  • Ablația prin radiofrecvență reprezintă o metodă de tratament minim-invazivă, cu risc minim de complicații;
  • Pacientul nu necesită internare, procedura se desfășoară în regim ambulatoriu;
  • Pacientul nu primește anestezie generală;
  • Nu există cicatrice la nivelul gâtului;
  • Recuperarea este rapidă, pacientul pleacă acasă la câteva ore de la procedură;
  • Tiroida rămâne intactă, deci își păstrează funcția, așa încât, după procedură, nu este necesar tratament hormonal, precum în cazul operației chirurgicale de îndepărtare a nodulului tiroidian;
  • Îmbunătățește calitatea vieții pacientului.

Care sunt contraindicațiile acestei proceduri?

Femeile gravide și pacienții care au implantat un stimulator cardiac nu pot beneficia de aceasta procedură.

De asemenea, intervenția nu poate fi efectuată daca poziția nodulului este aproape de unele structuri critice, cum ar fi: vase importante de sânge, nervul corzilor vocale, esofag.

Ce pregătiri sunt necesare pentru pacient înainte de procedura de ablație?

Înainte de procedura de ablație prin radiofrecvență, în urma unui consult medical de specialitate, sunt necesare un set de analize și investigații, care pot fi făcute integral la Clinica Tiroidei, într-un timp minimal:

  • Ecografie tiroidiană;
  • Analize hormonale: TSH, FT4, Calcitonina, Anticorpi tiroidieni;
  • Puncție-biopsie cu ac fin, împreună cu rezultatul histopatologic al acesteia.

Care este durata acestei proceduri?

In funcție de particularitățile pacientului, si de mărimea nodulului, durata procedurii poate sa varieze intre 30 de minute și o ora.

Cum se desfășoară ablația prin radiofrecvență?

Pacientului i se va explica în detaliu procedura de către medic. Acesta nu va intra sub anestezie generală, ci doar i se va administra un anestezic local, la nivelul gâtului. De asemenea, există opțiunea administrării unui sedativ ușor, pentru a menține pacientul cat mai relaxat.

Procedura este similară cu cea a puncției-biopsie cu ac fin, si implică introducerea unei sonde, asemănătoare cu un ac subțire, la nivelul gâtului, către nodul, sub permanent control ecografic.

Când sonda este poziționată în interiorul nodulul tiroidian, undele de radiofrecvență emise de aparat produc un câmp termic puternic care determină celulele din țesutul înconjurător să moara. In timp, sistemul imunitar al corpului elimina acele celule moarte, ceea ce duce la micșorarea nodulului tiroidian.

Ce urmează pentru pacient după procedura de ablație?

Pacientul necesită o monitorizare de circa 2 ore după procedura de ablație cu radiofrecvență, după care poate pleca acasă, și  își poate relua activitățile normale. Un eventual disconfort minor se poate trata cu antiinflamatoare clasice, la recomandarea medicului.

Care sunt efectele pe termen lung ale procedurii de ablație prin radiofrecvență?

După ablația prin radiofrecvență, pacientul observa o reducere considerabila in dimensiune a nodulului la aproximativ o luna de la procedura, aceasta micșorare continuând gradual pe parcursul următoarelor luni de zile. Micșorarea in dimensiune aduce cu sine îmbunătățirea semnificativa a semnelor clinice: nodulul este din ce in ce mai puțin vizibil, pacientul nu mai simte disconfort la înghițit, la respirat, iar vocea nu mai este răgușita.

In cazul nodulilor de dimensiuni mari, exista posibilitatea ca procedura de ablație sa mai fie necesara pe viitor. Pacientul, împreună cu medicul curant, trebuie sa monitorizeze ecografic periodic evoluția nodulului tiroidian.

Efectuez aceasta procedura in cadrul Clinicii Tiroidei – Tiroclinic www.Clinica-Tiroidei.ro